Wat ga je leren?
In het kader van de participatie zal je actief belanghebbenden bij het beleidsproces betrekken. Hierbij zal je regelmatig te maken krijgen met weerstand. Je komt hierbij met verschillende soorten weerstand in aanraking. Denk aan mensen met kennis (adviseurs) die het inhoudelijk niet met een besluit eens zijn. Of omwonenden die vaak minder kennis hebben en op gevoel weerstand bieden. Dit kunnen ook boze bewonersgroepen en actiegroepen zijn. Met verschillende weerstanden moet je ook verschillend omgaan.
Deze training leert je in dit soort lastige gesprekssituaties toch het beste resultaat te boeken. Weerstand kan al snel leiden tot een blokkade en stilstand. Het doel is dat jij het gesprek weer in beweging krijgt. Leren omgaan met deze weerstand vergroot niet alleen het draagvlak voor een besluit, maar ook je eigen werkplezier.
Het resultaat van deze training is dat je in gesprekken met weerstand meer vanuit vertrouwen en ontspanning kunt blijven functioneren en je gesprekspartner(s) laat nadenken over de richting die jij op wilt. Je gesprekpartner(s) voelen zich gehoord en hebben meer begrip voor een beslissing.
De tips en technieken die je leert komen uit verschillende wetenschappelijke theorieën en modellen zoals de sociale psychologie, de Acceptance Commitment Therapy (ACT), Geweldloze Communicatie en Motivational Interviewing (MI).